Daktent kopen, 10 tips waar je rekening mee moet houden

Een daktent kopen is een belangrijke beslissing. Een aantal jaar geleden stond ik ook voor deze keuzen. Er zijn enorm veel verschillende daktenten en soms weet je daardoor niet meer waar je op moet letten. Nu een aantal jaar verder hebben we een lijst gemaakt met 10 tips waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een daktent. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kun je met vertrouwen de juiste keuze maken.

 

1. Bepaal je budget

Daktenten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van enkele honderden tot duizenden euro's. Bepaal van tevoren wat je maximaal wilt uitgeven en overweeg altijd de prijs kwaliteit verhouding. Met een goedkopere daktent lever je vaak in op comfort en gemakt. 

 

2. Kies het juiste formaat

Daktenten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van 2 persoons tot 5 persoons en vaak zijn ze ook nog uit te breiden met een ondertent. Waar eventueel ook nog een veldbed in past. Bepaal daarom vooraf met hoeveel personen je gaat reizen en hoeveel er in de daktent slapen. Houd ook rekening met de breedte van de daktent in verhouding tot de lengte van het autodak. Een grote 5 persoons daktent is namelijk veel langer dan een 2 persoons daktent.

 

3. Let op het gewicht

Daktenten hebben vaak een gewicht van rond de 50kg, let goed op de dynamische daklast van je auto. Zorg ervoor dat het totale gewicht van de daktent niet hoger is dan het maximale daklast. 

 

4. Controleer de montage op de dakdragers

Controleer of de daktent gemakkelijk op de auto kan worden gemonteerd met de dakdragers. Er zijn namelijk verschillende dakdragers verkrijgbaar, kies altijd voor A-merken en check of ze breed genoeg zijn vergeleken met de montage-railzen. 

 

5. Controleer of de ramen zijn voorzien van vliegengaas

Een groot voordeel van een daktent is dat je weinig last hebt van kruipend ongedierte. Om ervoor te zorgen dat je helemaal geen last krijgt van ongedierte, is het belangrijk dat de daktent is voorzien van fijn vliegengaas bij alle openingen. Dan weet je zeker dat er ook geen muggen binnen komen. 

 

6. Controleer de ventilatie mogelijkheden

Een goede ventilatie is essentieel voor een goede nachtrust en gaat ook condens tegen. Check altijd de mogelijkheden of de daktent goed te venitleren is, zoals bijvoorbeeld onze Sitta daktent. 

 

7. Controleer het materiaal

De kwaliteit van het materiaal bepaalt de duurzaamheid van de tent. Kies daarom voor een daktent van hoogwaardig materiaal. Zo zijn er verschillende daktenten die gemaakt zijn met TenCate materiaal, een hoogwaardig katoenmix. Dit zorgt voor een ademende werking en geeft meer ventilatie. Een Ripstop Canvas daktent droogt sneller maar ademend minder. 

 

8. Let op extra functies

Sommige daktenten hebben extra functies, zoals een luifel, ondertent en schoenzakken. Controleer of deze extra functies voor jou van toegevoegde waarde zijn. Ook kan het fijn zijn als er reserve onderdelen los te koop zijn voor de daktent. Dan weet je zeker dat wanneer er iets kapot gaat de daktent te maken is. Wij verkopen voor al onze daktenten daarom ook altijd reserve onderdelen. 

 

9. Let op de vorm van de daken

Het klinkt misschien gek, maar de vorm van de daken is alles bepalend. Zo zijn er daktenten met bijvoorbeeld rechte daken en half ronde daken. Een daktent met een recht dak heeft eerder last van een waterzak op het dak. Ronde daken zorgen voor een betere afwatering. Kijk ook altijd goed naar de vorm van de raamluifels, als deze recht staan zal het water er minder snel vanaf lopen en kan het zelfs zijn dat er water in de daktent komt. 

 

10. Lees reviews en ervaringen

Lees reviews en ervaringen van andere kampeerders om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. 

Door deze 10 tips in gedachten te houden, kun je de juiste daktent kopen die past bij jouw wensen en behoeften. Heb je vragen over een van onze daktenten of wil je een keer komen kijken in onze showroom? Neem dan contact met ons op!  En alvast veel kampeerplezier!