DSC08229

Hoe maak ik mijn daktent schoon?

Het goed onderhouden van een daktent is enorm belangrijk, zeker voor de levensduur van je daktent, naast impregneren, is het goed schoonmaken van de daktent enorm belangrijk. Het aantal keer dat je een daktent schoon moet maken hangt af van een aantal zaken, zoals hoevaak gebruik je de daktent, hoe berg je de daktent op en van wat voor materiaal is de daktent gemaakt.  

Om de levensduur van jouw daktent zo lang mogelijk te houden hieronder een aantal tips om de daktent schoon te maken.

DSC07625

Losliggend vuil of hars

Bij kleine plekjes of losliggend vuil kan je de tent het beste afdoen met een zachte en droge borstel of doek. Borstel of veeg de daktent zonder kracht te zetten rustig af. 

Heb je een tijdje onder een boom gestaan en is er hars op gekomen? Geen zorgen! Hars van bomen is vrij eenvoudig te verwijderen, let op laat de hars altijd eerst uitdrogen. Doe in eerste instantie niets en wacht tot de hars goed droog is. Om het hardingsporces te versnellen kan je een ijsklontje tegen de hars houden. Niet drukken. Wanneer de hars droog is kan je het er af peuteren. Het plekje dat overblijft verdwijnt vaak weer door UV-licht. 

DSC07492

De daktent opvouwen met hars

Wil je de daktent opvouwen, maar heb je een aantal nog zachte harsplekjes? Bedek de plekjes dan tijdelijk met toiletpapier of keukenrol. De hars trekt in et papier en kan in opgevouwen staat geen andere gedeeltes van het tentdoek aantasten.

Tip: Wil je de daktent een keer schoonmaken, gebruik dan alleen schoon lauw water, gebruik geen schoonmaakmiddel! Deze tasten het impregneermiddel aan.

DSC07693

Heb je toch een aantal vieze plekken of schimmelvorming op de daktent door vochtige omstandigheden?

Dan is het noodzakelijk om de daktent goed schoon te maken. Hiervoor zijn een aantal speciale tentdoek reinigingsmiddeltjes te krijgen. Het is belangrijk om bij schimmelvorming de gehele daktent goed schoon te maken, vergeet ook de buizen, daktenthoes en het matras niet.

Schimmel op de daktent verspreid zich erg gemakkelijk bij contact of door de lucht. Daarom raden wij dan ook aan om echt alles goed schoon te maken, zodat er nergens meer schimmel te vinden is. Ook gaat dit verkleuring in het doek tegen. 

Bij het verwijderen van schimmel op de daktent moet je goed kijken naar de gebruikte materialen van het tentdoek, polyester, canvas en katoenen tentdoeken hebben verschillende eigenschappen en daarom ook verschillende reinigingsmiddeltjes 

Na het schoonmaken van de daktent met een betreffend schoonmaak middel is het belangrijk om de daktent opnieuw te impregneren.