Hoe installeer ik een daktent op mijn auto?

Een daktent is een geweldige manier om comfortabel en veilig te kamperen. Of je nu een doorgewinterde avonturier bent of een beginner in de wereld van het kamperen, het installeren van een daktent op je auto kan een spannende maar ook intimiderende taak lijken. In dit blog bericht helpen we je door het installatieproces, bespreken we de benodigde dakdragers, bevestigingsmethoden en specifieke vereisten voor verschillende autotypes.

Stap 1: Controleer de daklast van je auto

Voordat je een daktent installeert, is het cruciaal om de daklastcapaciteit van je auto te kennen. De daklast is het maximale gewicht dat het dak van je auto kan dragen, inclusief de daktent, dakdragers en andere lading. Deze informatie vind je in de handleiding van je auto of op de website van de fabrikant. Zorg ervoor dat het totale gewicht van de daktent en accessoires de daklastcapaciteit niet overschrijdt. Meer over de daklast lees je hier.

Stap 2: Kies de juiste dakdragers

Niet alle dakdragers zijn geschikt voor het dragen van een daktent. Dakdragers moeten stevig en duurzaam zijn, en speciaal ontworpen om zware lasten te dragen. Controleer of de dakdragers die je kiest compatibel zijn met je auto en voldoen aan de gewichtseisen van je daktent. Wij adviseren altijd A-merken zoals Thule, kies daarbij ook altijd voor de hoogste dragerlast, bijvoorbeeld de evolutie bar met een draaglast van 100kg. 

Types Dakdragers:
Standaard Dakdragers: Geschikt voor auto's met vaste dakrails. 
Railess Dakdragers: Voor auto's zonder vaste dakrails. 


Stap 3: Bevestig de dakdragers

Volg de instructies van de fabrikant om de dakdragers correct te installeren. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en gelijkmatig verdeeld zijn over het dak van je auto. Controleer na de installatie altijd of de dakdragers stabiel en goed vastzitten.

Stap 4: Plaats de daktent op de dakdragers

Dit is meestal een taak voor twee of meer personen vanwege het gewicht en de omvang van de daktent. Til de daktent voorzichtig op het dak van je auto en plaats deze op de dakdragers. Zorg ervoor dat de tent gecentreerd en evenwichtig is geplaatst. Bij het plaatsen van de daktent is het handig om deze eerst zijwaarts omhoog te liften en vervolgens de lange zijde op de dakdragers te zetten. Op deze manier kan je de daktent al wiebelend verder op de dakdragers plaatsen. 

Stap 5: Bevestig de daktent op de dakdragers

De meeste daktenten worden geleverd met een bevestigingssysteem dat bestaat uit bouten, beugels of klemmen. Volg de instructies van de fabrikant om de daktent stevig aan de dakdragers te bevestigen. Zorg ervoor dat alle bouten en moeren goed zijn aangedraaid, maar vermijd overmatige kracht die de tent of de dakdragers kan beschadigen.

Stap 6: Controleer de stabiliteit

Nadat de daktent is bevestigd, controleer je de stabiliteit door de tent voorzichtig heen en weer te bewegen. Zorg ervoor dat er geen speling is en dat de tent stevig vastzit. Controleer ook of alle bevestigingspunten goed zijn aangedraaid.

Het installeren van een daktent op je auto kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste voorbereiding en stappen kan het een relatief eenvoudig proces zijn. Door de daklastcapaciteit van je auto te controleren, de juiste dakdragers te kiezen en de daktent correct te bevestigen, kun je veilig en comfortabel op avontuur gaan. Met een DTBD daktent ben je altijd klaar om de wereld te verkennen, waar je reis je ook brengt. Happy camping!