202005 DTBD Outdoor 140L 12 1400 2

Blog

Waar vind ik het serienummer van mijn DTBD Daktent?

Voor onze garantieregistratie vragen wij om het serienummer van de daktent en soms kan de dealer er...
Lees meer

Hoe werkt de ladder van mijn DTBD Outdoor daktent?

De eerste keer een ladder opzetten van de daktent kan soms lastig zijn. Om het jouw zo gemakkelijk...
Lees meer

Kan ik mijn daktent gebruiken met een quick release systeem?

Wij krijgen steeds vaker de vraag of onze daktenten te gebruiken is met een quiz lock and release...
Lees meer
Meer berichten

Softshell, hardshell, hybride daktent?

Er zijn in grote lijnen drie verschillende daktent principes:

  1. De softshell daktent
  2. De hardshell daktent
  3. De hybride daktent

Softshell daktent.


De daktenten die een zogenaamde hoes hebben van vrachtwagen zeil, worden softshell daktenten genoemd. Deze daktenten zijn hele compact en licht van gewicht. Als ze uitgeklapt zijn, zijn het grote tenten vergeleken met de hardshell tenten ze zijn geschikt voor gezinnen. Deze softshell daktenten heb je in verschillende breedte maten. Door het lichte gewicht en compacte ingeklapt formaat worden ze vaak gebruikt op de kleinere compactere auto’s en voor op offroad auto’s.

Doordat de softshell daktent uitklapt naast de auto wordt het gewicht van de tent en de personen die er in liggen verdeeld over het dak van de auto en op de ladder die op de grond staat.
Deze modellen hebben ook het voordeel dat je altijd naast of achter je auto een luifeltje hebt zodra je de tent hebt uitgeklapt. Hiermee heb je dus een droge toegang tot je auto.
In de meeste softshells kan zonder problemen beddengoed mee worden opgevouwen als de daktent wordt gesloten.

Softshell tenten hebben de meeste uitbreidingsmogelijkheden.
Gemakkelijk is ook de mogelijkheid om bij bepaalde softshell modellen een ruime ondertent te monteren zodat je een extra slaapplek hebt of meer leefruimte. Het is maar 5 minuten extra werk maar daar heb je wel profijt van.

Hardshell daktenten.


Hardshell daktenten zijn duurder en zwaarder dan de softshell daktenten maar wel aerodynamischer en sneller op te zetten en af te breken.
Het verschil in opbouwtijd is wel minimaal. Ook kun je in de meeste hardshell tenten zonder problemen beddengoed laten liggen bij het dicht klappen.

De Hardshell daktenten hebben minder stof oppervlak en de gehele daktent wordt gedragen door de auto. Dit maakt een daktent met harde schaal bijzonder interessant voor daktent gebruikers die de tent overal willen kunnen gebruiken zelfs midden in de stad. De footprint van de daktent is niet groter dan de auto. Waardoor je dus de hardshell ook zo op een parkeerterrein zou kunnen gebruiken.

Het grote bodemoppervlak kan zorgen voor meer opwaartse druk. De montage van een hardshell daktent moet op dakdrager stangen die minimaal even breed zijn als de daktent. Hardshell daktenten zie je voornamelijk op de wat grotere auto’s vanwege het formaat en het hogere gewicht.

Hybride daktenten.


Hybride daktenten zijn de hardshell daktent en de softshell tent gecombineerd in 1 model. De tent heeft in gesloten toestand in een harde deksel net zoals de hardshell. Geopend klapt een deel naast de auto zoals de softshell. Deze tenten zijn duurder en zwaarder dan de softshell daktenten maar wel aerodynamische.

Er is geen ruimte om beddengoed te laten liggen in de tent als je de tent dicht klapt. Dus je zal elke keer je bed moeten opmaken. En beddengoed moeten vervoeren in je auto.
Op- en afbouwtijd is gelijk aan de softshell tenten. Net zoals bij de softshell wordt het gewicht van de tent en de personen die er in liggen verdeeld over het dak van de auto en op de ladder die op de grond staat.

Voordeel van de hybride tent is een aerodynamische box op de auto en toch een groot bed formaat. Hybride daktenten zijn zwaarder dan de softshell tenten maar hebben wel het formaat van een softshell.

Categorie: veelgestelde vragen, algemeen