Vrij kamperen met een daktent waar mag dat?

Als je geniet van de vrijheid die een daktent biedt, ben je waarschijnlijk dol op het idee om je slaapplek op te zetten waar je maar wilt. Met een daktent is dat bijna overal mogelijk, van campings tot wildernis. Maar als je van plan bent om rond te trekken, is het handig om te weten waar je mag wildkamperen en bivakkeren of toch naar de camping moet.

 

Wat is het verschil tussen bivakkeren, vrij kamperen en wildkamperen?

Tussen wildkamperen, bivakkeren en vrij kamperen zitten verschillen. Bij wildkamperen slaap je (meerdere nachten) op niet daarvoor aangewezen locaties, vrij kamperen is overnachten op toegestane plekken en bivakkeren is een enkele (ongeplande) overnachting in de vrije natuur met enkel een tent of bivakzak. 

 

Wildkamperen: Waar mag het?

Wildkamperen biedt de ultieme vrijheid, maar is niet overal toegestaan. Hier is een overzicht van wat mogelijk is in verschillende landen.

 
België

Overnachten op parkeerplaatsen toegestaan voor maximaal 24 uur. Of met toestemming van de eigenaar op privéterrein. Wildkamperen is verboden. Er zijn echter steeds meer bivakzones waar je legaal je tent kan opzetten, helaas zijn deze niet toegankelijk voor daktenten. 

 
Duitsland

In Duitsland is de juridische situatie ingewikkeld maar in principe is wildkamperen er verboden.  Bovendien is er geen landelijke regelgeving. Kantons en gemeenten bepalen de lokale voorschriften. Wil je toch in de vrije natuur overnachten, vraag dan toestemming aan de landeigenaar en vermijd natuurparken. Overnachten op parkeerplaatsen is wel toegestaan voor maximaal 24 uur.

 
Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland

Alleen met toestemming van de landeigenaar.

 
Frankrijk

In Frankrijk maakt men onderscheid tussen ‘bivak’ (bivouac, één nacht op dezelfde plek) en ‘wildkamperen (camping sauvage). Het laatste is verboden, maar het eerste is toegestaan. In sommige natuurgebieden in Frankrijk is wildkamperen voor de duur van één nacht (bivakkeren) toegestaan, van 19.00 tot 09.00 uur. Ook is het soms toegestaan wanneer je op 1 uur wandelafstand van de openbare weg en de grens van het natuurpark verblijft.

 
Estland, Letland en Litouwen

Wildkamperen toegestaan, maar niet in nationale parken.

 
Finland

Wildkamperen is gebruikelijk en er zijn veel voorzieningen beschikbaar.

 
Noorwegen

Wildkamperen toegestaan op niet-omheind terrein, minimaal 100 meter van een woonhuis.

 
Zweden

In Zweden mag je overal in de natuur kamperen, ook op privéterrein. Dit is te danken aan de beroemde Allemansrätten, een wet die bestaat om iedereen toegang te geven tot de natuur. Zorg er wel voor dat je de natuur, planten en dieren in het wild respecteert. 

Volgens Allemansrätten mag je zoals gezegd kamperen op eigen grond, maar mag je niet kamperen in de buurt van gebouwen en niet in tuinen of het perceel rondom gebouwen. Lees ook het verbod op kampvuren. Over het algemeen is het toegestaan, maar op sommige plaatsen is er mogelijk een verbod om de natuur of de natuur te beschermen. Tijdens sommige periodes in de zomermaanden is er soms een verbod op elke vorm van vuur, als er een groot risico is op bosbranden

 
Italië en Spanje

Alleen met toestemming van de landeigenaar onder bepaalde voorwaarden. Zolang je op grote hoogte zit (boven de 2000 m) wordt een bivak doorgaans getolereerd.

 
Portugal

In Portugal mag je wel wildkamperen maar alleen als je op voorhand een ‘permit’ hebt aangevraagd bij de gemeente én je de toestemming krijgt van de grondeigenaar of iemand van de politie. Wildkamperen is nog steeds verboden op gronden die behoren tot het Natura 2000-netwerk, beschermde gebieden en gebieden die vallen onder de Kustontwikkelingsplannen. Overtredingen op deze gronden kunnen resulteren in een boete van 120 tot 600 euro.

 
Albanië

Bijna overal toegestaan, ook op parkeerplaatsen.

 
Kroatië en Roemenië

Alleen met toestemming van lokale autoriteiten.

 
Polen

Verboden, tenzij met toestemming van de eigenaar op privéterrein. Hoewel je niet officieel mag kamperen heeft staatsbosbeheer wel een kaart met mooie locaties op de website staan ;-).

 
Overige landen in Oost-Europa:

De meeste landen in Oost-Europa hebben helemaal geen wetten of voorschriften met betrekking tot wildkamperen. Armenië, Georgië, Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië zijn stuk voor stuk prachtige landen die niet echt wetten hebben tegen wildkamperen, dus je bent vrij om te kamperen waar je maar wilt met uitzondering van enkele nationale parken in bv. Oekraïne. Houd in alle bovengenoemde landen rekening met het maken van kampvuren. Mogelijk zijn er lokale of seizoensgebonden regels tegen bosbranden.

Hoewel de avontuurlijke geest je misschien verleidt om gewoon de weg op te gaan, is het belangrijk om vooraf de lokale regelgeving te checken. Zo voorkom je problemen en kun je zorgeloos genieten van de natuur en nieuwe omgevingen. Waar je ook besluit te kamperen, zorg ervoor dat je respect toont voor de natuur en de lokale gemeenschap.

Met deze kennis op zak kun je je daktent bijna overal in Europa opzetten en genieten van het buitenleven. Veilig kamperen en geniet van je reizen!

 

*De wetgevingen en regelgevingen veranderen vaak, wij proberen deze pagina up-to-date te houden. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.